logo
4-STROKE

hondadag shotjeHondadag spreekt voor zich, eens per jaar is het Honda-feest (zie foto) het grootst meestal in mei of juni. Daarnaast zijn er de diverse toertochten verspreid door het land (ook in het buitenland kunnen ze er wat van). Bijna ieder weekend is er wel een tocht en als die er niet is dan organiseer je die toch zelf! Gewoon 10 man opbellen en een stuk rijden, dat doen we in Zwolle iedere laatste zondag van de maand; degene die een leuk wegje weet rijdt daarheen en de rest rijdt erachteraan (simpel toch?)

Maarten Fijlstra racerRacen; als je echt hard wilt op een legale manier kun je natuurlijk meedoen met de Nederlandse kampioenschappen (zie foto), info op de ardjuna page!

Sleutelen; er is maar één manier en dat is de goede manier dat kan low budget voor korte tijd, maar voor langer plezier is meestal wat cash nodig. Het stomme is dat die 'brommers' waar menigeen mee gezegend is, 't na 25 jaar nog steeds doen. Maar toch, liever geen plakband, ijzerdraad, touw, kroonsteentjes enzv. Je kunt het beter in één keer goed doen (de goede manier) 't kost wat (soms haast niks), maar dan heb je ook wat. Als regel geldt, als je brommer goed is vóórdat je gaat rijden hoef je onderweg niet te repareren, als het dan echt moet kun je altijd nog beunpraktijken toepassen…….(!)

Reparatie ss schijf 5-bakRestaureren, je brommer weer helemaal perfect maken (zie foto) is volgens ons de beste methode, maar ook de duurste althans dat lijkt zo, op de lange duur is dit toch goedkoper. Het is erg afhankelijk van je toekomst plannen, ga je er af en toe op rijden het aankomende jaar en is het een bevlieging, dan is tien gulden al vaak te veel. Helaas vergeet men één ding, als je het gelijk goed doet is je brommer veel meer waard en kun je hem goed en gemakkelijk weer doorverkopen. SS voor de reparatieEen Honda behoudt altijd z'n waarde dus als je hem netjes onderhoud vang je na een jaar hetzelfde bedrag terug of zelfs meer! (zie foto, dit is dus mijn gele ss voor de restauratie). Als je een 'geknede' brommer hebt krijg je er ook minder geld voor terug, logisch toch?

Toch is het waar; goedkoop is vaak duurkoop, juist bij een Honda. In het blad 'bromfiets' van juni '98 stond een heel artikel over Honda bromfietsen: vaak koop je een Honda uit de krant al voor f. 1000,-- die rijdt nog steeds, maar is rondom wel helemaal versleten. Onderschat het niet; om hem technisch weer in orde te maken ben je gauw datzelfde bedrag kwijt (motorblok revisie met een boel dure onderdelen). Dan is hij nog steeds lelijk; optisch mooi maken, spuiten, banden, aandrijving, verlichting enzv. Dat kost zo nog een keer dat bedrag: dan zit je al op f. 3000,- maar dan gaat hij ook weer 25 jaar mee en dat is heel lang. Een afstand van 100.000 km is niks geks voor een Honda 4-takt en dat zie ik de gemiddelde sco?. nog niet doen!!

Let bij aankoop van een 4-takt Honda op de volgende punten:

  • is het frame niet gescheurd, krom of gelast (komt veel voor bij Hollandse ss en cd modellen), in feite is zo'n brommer totall-los en goede frames zijn vaak duur en moeilijk te krijgen.
  • Maakt het blok geen vreemde, tikkende geluiden, 3e versnelling ratelt vaak (bij een 4-bak) en rookt hij niet als een kanon (dat doen ze vaak)
  • Is het banden profiel nog goed (een goede band kost gauw f.50,--), zijn de velgen niet al te verroest of krom (een goed ss achterwiel bestaat niet of het moet gerepareerd zijn), zitten de spaken niet los of missen er 5 per wiel, zijn de aandrijfketting en de tandwielen o.k.
  • Functioneren de remmen goed, zijn de blokken bijna versleten. Als ook de kabels (gas, rem, koppeling), blijven ze niet hangen of zijn gerafeld. Hangt het rempedaal op half zeven.
  • Hoe staat het met de verlichting, werken de schakelaars wel. Is de bedrading compleet (geen plakband kroonsteentjes etc.). Het licht gewoon op de ontsteking continu laten branden kost f. 2,50 ; op de juiste manier met schakelaars en een draadboom kost zo'n f. 100,-- extra. Het resultaat is hetzelfde alleen is het laatste geval gunstiger voor je ontsteking en voorkomt ook kortsluiting problemen met alle gevolgen van dien.
  • Hoe is de algemene staat van de brommer. Een deuk in de tank en scheuren in de buddy zijn luxe problemen waar je doorheen moet kijken. Voor een leek zijn technische mankementen veel moeilijker te detecteren dan een lelijke tank, dat verklaart ook veel miskopen; een brommer met een gedeukte tank kan namelijk perfect rijden. Laat je niets aansmeren en denk eerst aan je eigen veiligheid (remmen, licht), daarna pas aan het uiterlijk van de brommer.
  • Zeer strak gerestaureerd c-tjeAls bepaalde onderdelen in een halfzachte staat verkeren is het vaak beter om ze te vervangen door nieuwe of goeie 2e hands delen (zie foto). De brommer rijdt wel, maar je weet niet voor hoelang. Let daarop bij de aanschaf want hoewel een Honda vaak nog rijdt kun je je daar lelijk in vergissen.
  • Hoe meer van deze en andere mankementen, hoe meer je met de prijs kunt onderhandelen. Een brommer die lelijk en slecht is kost weinig. Soms hebben we een ss staan voor f.750,-- die het doet (zonder garantie), maar de prijs van de goeie (lees aardige) ligt al rond de f.2000,-- en de gerestaureerde bij de f.4000,--!!
Adresgegevens
Oude rijksweg 111
7951 EB Staphorst
+31(0)522-291732
06-51 11 11 38
+31(0)522-465939

Routebeschrijving download

Openingstijden
ma,di op afspraak
wo 9.30-17.30
do 9.30-21.00
vr 9.30-17.30
za 9.30-16.30
zondag gesloten 
   
;
Pagina's